Proces

Tradition og ekspertise

En af vores stolte traditioner har gennem alle årene været at videreføre det gode snedkerhåndværk fra generation til generation. Vores maskinsnedker sliber hvert enkelt jern til i hånden, så det kan udskære den ønskede profil, hvor detaljeret den end måtte være. Vi er et af de få steder, hvor jernene endnu slibes i hånden. Det betyder, at vi har kort proces fra bestilling til udførelse og endda til konkurrencedygtige priser. Ved tappemaskinen skærer maskinsnedkeren tapper og slidser til, så de passer sammen.

Et vindue er ved at blive til. Enkelte af vores store støbejernsmaskiner stammer helt tilbage fra 1920’erne og kører upåklageligt den dag i dag. Maskinerne fungerer som en forlængelse af snedkernes hænder. De tilpassede stykker træ sendes videre til værkføreren, som samler dem omhyggeligt. Han sliber træet, indtil overfladen er jævn og glat. Derefter bringes vinduet videre til maleren. Når malingen er tørret, får værkføreren det endnu engang i hænderne. Han lægger sidste hånd på vinduet ved at sætte glas i og foretage beslåning.

Historie

Vores Historie

Helsingør Rammelistefabrik og maskinsnedkeri blev grundlagt af Carl Rasmussen i 1880’erne midt i havnebyen Helsingør. I 1905 flyttede Rammelisten til sin nuværende adresse på Kongevejen ved den gamle stationsbygning og Kongevejsskolen fra 1700-tallet. Dengang var det udkanten af byen, men med tiden voksede Helsingør, og Rammelisten ligger nu centralt. Efter en brand i maskinværkstedet i 1959, der opstod ved et uheldigt møde mellem sprit, ild og lak, opførtes det nuværende maskinsnedkeri, som står stort set uforandret den dag i dag. Bygningen, der huser kontorer og lagerhal, opførtes i 1975 af den daværende snedkermester og tidligere kasserer i Helsingør Snedkerlaug Arne Elving, som købte Rammelisten i 1966 efter Poul Rasmussens død i 1965. Arne Elving efterfulgtes af sin søn, Henrik Elving, snedkermester på Rammelisten i dag.

Ved Helsingør Snedkerlaugs opløsning havnede den smukke kiste, der indeholder laugsvedtægterne fra 1730, laugsprotokollen fra 1581 og en sølvklokke, som lauget fik foræret ved dets 375 års jubilæum, i Rammelistens varetægt. Kisten, som på fagsprog kaldes en lade, er et pragteksempel på godt snedkerhåndværk. Den er sortlakeret med sirligt udskårne figurer og mønstre indlagt i hvidt. Snedkerfaget har en lang og stolt tradition, som videreføres her på Rammelisten. Den smukke kiste skænkes til Helsingør Bymuseum, for den er en del af vores kulturarv, og på museet kan den være til glæde for flere.

HISTORIE

1880’erne
Rammelisten grundlægges midt i Helsingør.

1905
Værkstedet flytter til Kongevejen, hvor det ligger i dag.

1959
Der opstår brand på værkstedet.

1960
Det nuværende værksted opføres.

1966
Arne Elving køber Rammelisten.

1970’erne
Kontorbygning og lagerhal opføres.

1980-90
Henrik Elving overtager Rammelisten.

2019
Lars Thomsen overtager Rammelisten efter Henrik Elving.

Besøg os

Velkommen til Rammelisten

I vores 1500 m2 store maskinsnedkeri og værksted har mange kyndige hænder gennem mere end 100 år repareret, genskabt og fremstillet stort set alt i træ: vinduer, skabe, døre, radiatorskjulere, paneler, hemse, bordplader, køkkener, gulve og meget andet. Det gør vi stadig, ligesom vi leverer og monterer nye vinduer og døre, råder bod på råd-, svampe- og indbrudsskader og samarbejder tæt med andre håndværksgrupper, hvis opgaven kræver det.

Kom ind og se vores store udvalg af lister, plader, beslag mv. og få gode råd til at finde den optimale helhedsløsning til lige netop dit projekt.